fbpx

“…hogy anyukám is értse…ez egy alapvetően félelmetes világ” – Klubrádió interjú Czernecki Péterrel

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=” admin_preview_bg=”]

“…hogy anyukám is értse…ez egy alapvetően félelmetes világ” – Klubrádió interjú

Klubrádió interjú Czernecki Péterrel, cégünk vezérigazgatójával – 2020.01.04.

(A cikk végén a Klubrádió interjú-felvétele meghallgatható)

Kun Zsuzsanna Ahogy mondtam Czernecki Péternek átadjuk a stafétabotot akit úgy ‘aposztrofáltam, hogy vezérigazgató de ez így önmagában nem sokat jelent; az informatikában nagyon otthonosan mozog és a fejlesztésekben.

Talán a maguk oldalán találtam egy olyan blogot vagy írást hogy “Anyám is értse”, tehát most úgy beszéljen hogy anyám is értse – voltam én olyan társaságban informatikai gurukkal, hogy egy megveszekedett szót nem értettem abból amit mondtak.

Kezdjük ott, hogy ami nekem izgalmas volt, hogy elindult Chicago-ban és elvégzett egy olyan üzleti főiskolát ami lehetséges, hogy megalapozta a jövőjét?

[/av_textblock]
[/av_one_full]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=” admin_preview_bg=”]

Reklám – informatikai pályázat január 15-ig

Egy kis reklám – és mi kérünk elnézést ezért: még néhány napig (2020 január 15-ig):

-minimum 2,5 millió, maximum 25 millió forint EU-s támogatás

-vállalatirányítási rendszer (szoftver) és hardver beszerzésére, 10% önrésszel

-szükséges: vidéki telephely vagy székhely és minimum 2 fő alkalmazott

https://10xone.hu/palyazzon/

[/av_textblock]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=” admin_preview_bg=”]

Czernecki Péter Hát ez kicsit fordítva volt: mert én előtte eltöltöttem vagy tizennégy évet mindenféle befektetőkkel itt Magyarországon: cégeket indítottunk meg alakítottunk át és hát többször jártam az USA-ban.

Kevésre tartottam az usa-iakat, nagyon kevés országra tekintettem úgy hogy hogy kevésre tartom őket, ők ilyenek voltak.

Minél többször láttam őket, annál többször merült fel bennem, hogy hátha mégis csak tudnak valamit.

Kun Zsuzsanna:  és mi az amit tudnak?

Czernecki Péter Nagyon nagyon sok mindent. Elsősorban ami feltűnt, hogy minden működik, mindenki teszi a dolgát és ami a legérdekesebb volt hogy nekem úgy tűnt, hogy azzal, hogy minden működik és teszik a dolgukat ettől még jól is érzik magukat

Kun Zsuzsanna: És mi az akkor, ami náluk nem működik? Nem tesszük a dolgunkat?

Czernecki Péter Szerintem nagyon sokan maradnak olyan dolgokban benne, ami nekik nem tetszik, nem szeretik, mert nem mernek tovább állni.

Ott országon belül is költöznek, és államok között is mozognak.

Ha ott bemegy az ember egy étterembe, akkor biztos hogy ott is van olyan alkalmazottat is, aki csak azért megy be hogy megkapja a fizetését, de nagyon sok emberen látszik hogy ezt azért csinálja, mert élvezi.

Kun Zsuzsanna: és akkor ha ezt lefordítjuk az Ön saját sorsára, akkor milyen tanulságokat vont le?

Czernecki Péter Nagyon egyszerű: nekem nagyon nagy szerencsém volt, mert én kezdettől fogva ilyen ember voltam: hogyha nem tetszett valami, akkor otthagytam.

Kun Zsuzsanna: megvolt ehhez az a családi háttere, hogy megtehette?

Czernecki Péter Nem. Pont fordítva: én egy nagyon nagyon egyszerű családból jövök, és akkor finoman fogalmazok

Kun Zsuzsanna: de akkor ne fogalmazzon finoman

Czernecki Péter  édesanyámnak mi érettségije sincs, édesapám estin valahogy megszerezte anyukám unszolására. Teljesen magam értem el mindent amit elértem.

Kun Zsuzsanna: és tudta hogy mit akar elérni?

Czernecki Péter Azt mindig tudtam, hogy valami nagy dolgot szeretnék, úgymond érdemben hozzátenni a világhoz, de hogy pontosan mit lesz az, azt ezért túlzás lenne állítani.

Kun Zsuzsanna: szóval akkor befektetőkkel dolgozott, kijutott Amerikába és akkor most jöjjön Chicago – ez az üzleti főiskola.

[/av_textblock]

[/av_one_full][av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=” admin_preview_bg=”]

Reklám – informatikai pályázat január 15-ig

Egy kis reklám – és mi kérünk elnézést ezért: még néhány napig (2020 január 15-ig):

-minimum 2,5 millió, maximum 25 millió forint EU-s támogatás

-vállalatirányítási rendszer (szoftver) és hardver beszerzésére, 10% önrésszel

-szükséges: vidéki telephely vagy székhely és minimum 2 fő alkalmazott

https://10xone.hu/palyazzon/

[/av_textblock]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=” admin_preview_bg=”]

Czernecki Péter erről annyit kell tudni, hogy sokkal kevesebben ismerik, mint a Harvard  és a Stanford egyetemet, ez két menő intézmény, de az elmúlt 10 évben folyamatosan lekörözte őket. Ez a Chicagói Egyetemnek az üzleti sulija ami az első a világon és az elmúlt 10 évben szinte mindig megelőzött mindenkit. Oda is véletlenül kerültem, vagy mondjuk, hogy félig véletlenül.

Kun Zsuzsanna mi volt a véletlen?

Czernecki Péter ahogy  kerestem iskolákat teljesen véletlenül az egyikkel befektetőnknek egy informatikai szállítója chicagói volt és ő mondta hogy nézzem meg őket, mert nagyon jók, mondtam hogy akkor, menjünk, nézzük meg. Szintén nagyon tetszett amit találtam, egy ilyen élmény volt hogy hú de jó végre van valami ami ami ami tetszik nem csak azért megyek mert ott van a listák elején

Kun Zsuzsanna most ha az üzleti világot nézzük, nagyon le egyszerűsítve persze, akkor minden az informatikán, az informatikai fejlesztéseken és a mesterséges inteligencián múlik?

Czernecki Péter  ezt azért túlzás lenne így kijelenteni; én éppen idefele ezen gondolkodtam, hogy ezt a kulcs mondatot majd hogyan, mikor mondjam el: hogy szerintem ez az évtized amiben ez az évtized elfog térni minden eddigitől, hogy amit most kérdezett, erre eddig még úgy lehetett volna válaszolni, hogy nem. Ez lesz az az évtized amikortól azt kell majd válaszolni, hogy igen.

Kun Zsuzsanna nagyon jó példákat hozott erre a mestersége intelligencia kapcsán, hogy amit mondjuk egy számítógép olvas, ír, a képekből felfedez: mondjuk az orvos szeme még nem lát egy daganatot de már a számítógép látja csak ember legyen a talpán, egy orvos aki ezt értelmezi. Hogy minden mindene az informatikában dől el – csak nagyon nagyon gyorsan.

Czernecki Péter igen, és én odáig is mennék, és lehet, hogy azért mert idefele sötét felhőket láttam, az egyik oldalon sütött a nap a másik oldalon meg sötét felhők jöttek, én azon gondolkodtam, hogy ez az ember és gép közötti verseny ez egyre inkább a gép javára fog eldőlni, és egyre több szakmában. Itt hogy a Nap fog-e sütni vagy majd a felhők jönnek-e és minden beborul, az majd az embereken fog múlni. Tehát az hogy mire használják, és mire használják.

Kun Zsuzsanna nagyon jól mondta az atombombát…

Czernecki Péter igen, mint a tűz: a tűzzel is fel tudok gyújtani egy épületet vagy tüzet tudok otthon rakni. Ugyanígy atomenergiával ugyanez van. Most jön egy olyan, amiben a legijesztőbb az, hogy ez nem látható: minden eddiginek (amit eddig az ember felfedezett) volt egy olyan kézzelfogható eredménye, látható volt, kézzelfogható volt. Az informatika attól veszélyes és izgalmas, hogy nem látható

Kun Zsuzsanna erre mondják, hogy a következő háború egy cyber-háború lesz

Czernecki Péter nem lesz, hanem van.

Kun Zsuzsanna ezt miből lehet érzékelni?

Czernecki Péter a legalapabb szintről ha nézzük, ha kirakok az internetre egy eszközt és felrakok rá egy olyan valamit amivel ezt védeni akarom és figyelem hogy ezt percenként  ezt hányan próbálják megtörni és támadni – ez a leg-alapabb, viszont egészen odáig: trivialitásokat látva és hallva: most készülődnek arra, hogy majd az amerikai elnökválasztásba hogyan ne avatkozzanak be, satöbbi.

Meg vagyok róla győződve, hogy azok az adatok, azok a dolgok, amiket magunkról megosztunk, azokat valahol valakik gépekkel etetik. Minél többet tanulnak ezek a gépek rólunk, annál többet fognak rólunk tudni. Ott van az a kapcsoló, hogy ezt majd mire használják, hogyan használják, az fog ezeken az embereken eldőlni.

Kun Zsuzsanna ezzel otthon szoktunk viccelődni és ennek a fele sem tréfa: beírom a címszót és ömlik rám a reklám. Ha ezt továbbfejlesztem, ki sem mondom, csak gondolok rá és már olyat is láttam ,hogy a számítógép akkor is feldobja hogy mire gondoltam, hogy már az őrület határán vagyunk. Lehet hogy ez egy valós érzés lehet, ez a gondolat-átvitel?

Czernecki Péter teljesen valós: ez már most ott tart…mondok egy példát: Google, email-t rengetegen használnak, amikor nekiállok emailt írni, 2 másodperc alatt kitalálja, hogy Happy new…mit akarok írni. Ennél sokkal bonyolultabb dolgokat is kitalál, teljes mondatokat is. Ez arról szól hogy abból hogy én mit tettem előtte és hol milyen ponton mihez nyúltam, mit cselekedtem, mire kerestem, keresési előzmények, éppen most mi van, milyen helyzetben és hol vagyok – a gép egyre inkább ki tudja találni hogy én most mit gondolok és mit fogok tenni.

Kun Zsuzsanna egy erdélyi író mondta egyszer a számítástechnika és az informatika fejlődésére itt egyszer, hogy alapvetően gyűlöli az egészet, egynek mégiscsak örül: mert az ő szülei a tudtán kívül besúgók voltak. Hogy soha többé nem kényszerítik rá az embereket arra, hogy szembeforduljanak a családdal és egy rendszert szolgáljanak. A számítógép mindent megold már.

Czernecki Péter igen és nem. Ugyanazt tudom elmondani amit már az előbb. Én azt gondolom, hogy a gép megoldja, de azt, hogy hogyan, az továbbra is valakin fog majd múlni aki azt a gépet kondicionálja. Tehát ha ő azt mondja neki a sötét felhőket akarom behozni, magyarán használd fel ezeket az adatokat arra, hogy mondjuk ennek a szerencsétlennek olyan reklámokat nyomjon amit az életben nem akarna megvenni, mert nem is tudott róla (és nem is érdekli), de mondjuk ő ettől meg akarja venni. És mondjuk előbb-utóbb nekiállnak kis fekete gömböket vásárolni, mert mindenki arra gondolt, csak még nem tudta – előbb-utóbb ennek nem lesz feltétlenül jó vége. Mert azon túl, hogy a fekete gömb gyártó jól jár, senki más nem fog vele jól járni. De ha mondjuk az emberek a gépeket arra kondicionálják, hogy segítsenek a másik embernek, vagy olyanra amiről nem tudtak, de szintén bennük van, akkor ez egy jó dolog. Mindig minden a kondicionáláson múlik.

[/av_textblock]

[/av_one_full][av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=” admin_preview_bg=”]

Reklám – informatikai pályázat január 15-ig

Egy kis reklám – és mi kérünk elnézést ezért: még néhány napig (2020 január 15-ig):

-minimum 2,5 millió, maximum 25 millió forint EU-s támogatás

-vállalatirányítási rendszer (szoftver) és hardver beszerzésére, 10% önrésszel

-szükséges: vidéki telephely vagy székhely és minimum 2 fő alkalmazott

https://10xone.hu/palyazzon/

[/av_textblock]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=” admin_preview_bg=”]

Kun Zsuzsanna azért ez egy félelmetes világ, nem?

Czernecki Péter én azt gondolom, hogy igen és nem

Kun Zsuzsanna mindenre igen és nem válasza van – persze nem lehet feketén és fehéren látni mindent

Czernecki Péter egyszerű: ez egy alapvetően félelmetes világ, de nem azért mert nem tudjuk, hogy mi van benne, mert ezek – bármennyire is azt hisszük, hogy ez egy csoda – ezek csak számítógépes valamik, amiket most nevezzünk most algoritmusnak, teljesen mindegy: van egy bemenet kap egy egyest vagy egy nullát és abból ő kisorsolja, hogy ez most nulla vagy egyes.

Ezen a részen semmilyen félelmetes nincsen. Ami a félelmetes, hogy memóriában már biztos, hogy megvernek minket, következtetésekben specifikus területeken már megvernek minket. Ez azt jelenti hogy még nem tart ott a gép hogy általánosan gondolkodjon, hogy általánosan képes legyen dolgokat átlátni és következtetéseket levonni, de egyes területeken már sokkal jobban dönt és következtet mint ember valaha is fog.

És ha a kettőt összeadjuk, hogy még csak egyes területeken (jobb a gép), viszont végtelen a memóriája – hogyha meglesz a következő lépés, hogy általánosan is jobb lesz, és neki tud állni a gép általános következtetéseket is levonni – és ezen dolgoznak kutató csapatok – ez nem egy elmélet amiről itt beszélek, ezen kutatók ezrei gondolkodnak: hogy ebből ami most specifikusan van, tehát most már pl. jobban vezet a gép mint mi, jobban találja meg a rákos sejteket, jobban képes angol akcentust kiszűrni – jobb-e az akcentusom angolul vagy rosszabb. Összefogni ezeket még nem tudja.

Viszont onnantól hogy ezeket már össze tudja majd kapcsolni, tehát az egyes területeket összefogni és jobb lesz a memóriája mint a mienk – mert az emberek bármit amit tanulnak annak a felét átszínezik a másik felét meg elfelejtik egy éven belül, tehát kb. a negyedére emlékszünk annak mint amit egy évvel ezelőtt felszedtünk.

Ehhez képest ezek a gépek nem felejtenek, képesek lesznek általánosan is következtetéseket levonni – onnantól kezdve meglesz az emberi agy 2.0, ami már jobban fog működni mint mi valaha.

Kun Zsuzsanna és mi lesz – ahogy kezdtem a beszélgetést, hogy “anyám is értse” – tehát mi lesz azzal a generációval akinek fogalma sincs, hogy most maga miről beszél

Czernecki Péter én azt gondolom hogy nagyon nagyon sok ponton – kétfelé osztanám – rengeteg ponton nem kell ezzel foglalkozni. Rengeteg szakma van ahol igenis az számít, hogy ember emberrel találkozik. Én most tudnék egy géppel is beszélgetni, és a gép nagyszerű kérdéseket tudna nekem feltenni és a gépek ebben is jobbak, de ettől még a rádióhallgatók nem éreznék magukat jól.

Kun Zsuzsanna bár ha bekapcsolom a Waze-t (ez egy navigációs szoftver okos telefonon ami beszél) és meghallom Andrist (ez a gép hangja) akkor pontosan olyan mintha egy embert hallanék tehát nem egy gép, csak nem válaszol. De biztos lehet olyat is találni aki válaszol.

Czernecki Péter abszolút. Bárhol ahol váratlan helyzetekre kell reagálni, minél több ilyen van és minél inkább emberekkel kapcsolatos, annál kevésbé vannak veszélyben (hogy a gép majd elveszi a munkájukat) – azok akik viszont ismételhető munkát végeznek, adj Isten egyféle munkát végezne – például telefonközpontban válaszolnak kérdésekre, vagy egy taxisofőr, vagy egy kamionsofőr – ahol korlátozott számú és korlátozott területre kiterjedő dologgal kell majd foglalkozni tehát pl. jobbra megyek vagy balra egy kereszteződésnél – most viccelődök – vagy elütök egy gyalogost vagy sem: fékezek vagy átmegyek rajta: ami ismétlődő és ugyanazt csinálom azokra a szakmákra majd ki fog hozni valaki valami olyat ami elveszi a munkáját.

Kun Zsuzsanna de én nem is csak erre gondoltam: hogy van egy generáció, aki nem tudja, hogy lehet kedvezményesen vásárolni mert az internetet nem tudja, vagy hogy lehet kedvezményesen repülőjegyet venni  – tehát ilyen szempontból az életvitele szempontjából kerül hátrányos helyzetbe.

Én erre gondolok.

Czernecki Péter szintén igen is meg nem is: ennek is két arca van: az egyik az abszolút észrevehető és érthető – a másik viszont ahol nem észrevehető: egyre inkább fejlődik az a része is a technológiának hogy én a saját természetes nyelvemen tudok neki kérdéseket feltenni illetve tudok tőle dolgokat is megtudni. Tehát hogy pl. az édesanyám is értse, ő most már 78 éves és ő meg tudja azt csinálni, hogy ő ékes magyar nyelven megkérdezni hogy itt mi a teendő vagy egy ilyen és ilyen receptet keresek.

Kun Zsuzsanna de ezt ő most magának mondja és Ön segít neki.

Czernecki Péter abszolút – a következő lépés majd hogy a gépnek mondja

Kun Zsuzsanna de akkor meg kell tanítani a gép használatára

Czernecki Péter pont erre mondtam, hogy ha ezeket a területeket össze tudjuk kombinálni: beszédből szöveget tudok képezni és szöveget meg tudom értetni a géppel – akkor innentől ha ezt a kettőt össze tudom kombinálni és mindez magyarul megy – akkor onnantól kezdve az édesanyám nyugodtan tud beszélni a gépnek és a gép válaszokat tud adni. Ijesztően értelmes válaszokat. És még egyet hadd mondjak, ha egy évvel ezelőtt beszélgetünk akkor még nem ez lett volna a helyzet: és ezért mondtam hogy a 2020-as következő 10 év az akkora lépés lesz – és ez egy jóslat és ez olyan dolog amiben nagyon jó vagyok. Van amiben nem vagyok jó, de ebben igen. Ilyen magatrendeket – pl. kinn van a neten, meg lehet találni, hogy Donald Trump-ot meg fogják választani. Leírtam, hogy lesz Brexit stb. Ilyenekben eléggé jó vagyok, látok előre dolgokat.

Kun Zsuzsanna és akkor azt is látja, hogy mi lesz Donald Trump sorsa az elkövetkezendőkben?

Czernecki Péter maradni fog.

Kun Zsuzsanna ez akkor a maga sara lesz (nevet)

Czernecki Péter nem miattam – ez azért reméljük nem így működik (nevet). Én azt gondolom, hogy az ami jön a következő évtizedben, csak alapján ami az elmúlt egy évben kijött újdonságként, hogy érezzék a rádióhallgatók is: egy több tíz oldalas bármilyen leírt mű: egy regény, novella, vers, valami – ebből egy meglehetősen jó összefoglalót tud írni. Vagy kérdéseket tudok neki feltenni és a kérdésekre meglehetősen összetett válaszokat tud adni.

Tehát ha megkérdezem tőle, hogy milyen színű a kapitány szeme a novellában, és a kapitány feleségét hogy hívják és a kapitány feleségének a harmadik gyereke hova járt iskolába akkor minden ilyen kérdésre át tudja olvasni a szöveget és minden ilyen kérdésre választ tud adni.

Egy évvel ezelőtt ezt még nem tudták megcsinálni.

Ma ezek a gépi tanuló módszerek ezekre a kérdésekre jobb választ tudnak adni mint az átlagember.

Kun Zsuzsanna szükség lesz iskolára – vagy az ember beül egy géphez és mindent gépi instrukciókkal meg tud tanulni?

Czernecki Péter Ez lesz az egyik elágazása ennek az egész sztorinak – ahol is az embert és a gépet tudják majd összekapcsolni – már ezen  is dolgoznak. Pl. Elon Musk is több ilyen cégbe fektetett be ahol a gép-agy interfészen az emberi agyat a géppel össze tudom kapcsolni.

Kun Zsuzsanna ez tényleg hihetetlen. Ön járt a Szilícium Völgyben – ugye?

Czernecki Péter egy párszor igen.

Kun Zsuzsanna irigylésre méltóak azok a zsenik – mert szinte zsenik akik ott vannak – akik 16 órákat dolgoznak?

Czernecki Péter én azt gondolom, hogy alapvetően igen – miért? Mert aki ott marad és tényleg ott dolgozik és hosszú távon ott dolgozik, azért van ott, mert ő ezt szereti

Kun Zsuzsanna nem lesznek zombik?

Czernecki Péter visszakérdezek: mi a zombi definíciója? Szerintem nem. Bizonyos szempontból mindenki zombi, mert be van bizonyos keretek közé szorítva, de egyébként meg nem mert ő azon dolgozik ami őt hajtja. Pont ők azok az emberek – akikre az elején is utaltam: az USA-ban pont ez van: nagyon sokat azt csinálják amit szeretnek. Nem azt mondom, hogy mindenki, ne idealizáljuk túl a dolgot, de én azt gondolom hogy a legtöbb ember azt csinálja ott amit szeret.

Ha nem szereti amit csinál akkor odébb áll – egy másik városba vagy államba vagy bárhova.

Kun Zsuzsanna a privát életében is ilyen jól eligazodik mint ahogy az informatikában és a munkájában?

Czernecki Péter én? Én azt gondolom, hogy igen.

Kun Zsuzsanna teljes érzelmi világa van, a humán érdeklődést úgy megtartotta?

Czernecki Péter most beletalált – volt amit igen, volt amit nem, ezen lehet mosolyogni. Az elmúlt 10 évben rengetegen fejlődtem, 9 éve álltam neki jógázni, előtte számomra ismeretlen dolgok voltak ezek.

Kun Zsuzsanna szüksége volt rá azért állt neki?

Czernecki Péter igen. Érdekes volt, mert fizikai okokból álltam neki  – és most mindenkinek reklámozom hogy mindenki akinek fáj a háta azonnal menjen, nekem rengeteget segít, semmi más nem segített, csak ez, vagy pedig műtét lett volna. Utána pedig kitárult egy világ: hogy de érdekes, van ilyen része is a világnak.

Kun Zsuzsanna és mondjuk szeret olvasni, jelent bármiféle feltöltődést az a világ amit egy regényben megtalál?

Czernecki Péter én azt gondolom, hogy regényt szerintem 6 vagy 7 éve nem olvastam, alapvetően szakmai dolgokat olvasok – de ha ezt mondjuk filmekre fordítjuk, akkor abszolút lekötnek, imádom.

Kun Zsuzsanna azt látom hogy a maga cége keres mindig munkatársakat – akiket Ön keres az valami szuper jól képzett informatikus?

Czernecki Péter Nem – abszolút nem: pont azok akarunk lenni – ahogy az elején is elhangzott – hogy az anyukám is értse. Nekem az álmom az, hogy eljuttatni oda a cégeknek szóló informatikát, hogy bárki aki átlagember meg tudja mondani a szoftvernek azt, hogy mi történjen benne.

Kun Zsuzsanna igaz az amit mondott korábba, hogy mi az Európai Unió nyomornegyede vagyunk – informatikai szempontból?

Czernecki Péter én azt gondolom hogy igen

Kun Zsuzsanna ez még mindig így van?

Czernecki Péter abszolút igen. Abszolút így van. Bármilyen olyan olyan program – emlegettem többször egy államtitkár urat akivel sikerült egyszer leülni beszélni meg utána beszéltünk párszor. Én azt látom, hogy nagyon szép az amiket kitalálnak, rendkívül jó hogy vannak ötletek és vannak projektek amiket EU-s támogatásból végig nyomnak és arra szolgálnak, hogy a vállalkozásokat felhozzák EU-s szintre – csak az a gond, hogy azzal, hogy elérjük mondjuk az EU-s szintet mondjuk 5 év múlva, azzal sehova nem jutunk. Az EU-s szint megint valahol máshol lesz, a világszint meg megint valahol máshol lesz.

Kun Zsuzsanna tudok róla, hogy van olyan program, hogy az iskolákban vidéken legyen mondjuk wi-fi (nevet)

Czernecki Péter nagyon jó a példa (nevet) – én azt gondolom, hogy ide – finoman fogalmazva is – hipertér ugrás kéne. Nem azt kéne kitűzni célul, hogy az uniós 10-100 milliárdokból wifi legyen az iskolában mert bocsánat, de ez alap.

Kun Zsuzsanna ez olyan, mint hogy toll meg ceruza van, körülbelül…

Czernecki Péter igen – van tábla, jaj de jó! Örüljünk, hogy van tábla meg kréta az iskolában – örüljünk? Nem! Oda kéne eljutni, amit Ön is kérdezett hogy az iskolások az ilyen alap dolgokat már iskolás korban megértsék – akár kisiskolás korban – és ne annak örüljenek hogy a teknőst jobbra meg balra el tudják irányítani – és mindenhol mindig erre egy szintet rá kéne rakni.

Ha vállalkozásokról beszél, amiknek a működése alapvetően meghatározza a gazdaság működését – ide tényleg hipertér-ugrás kéne. Masszív lórúgások kellenének – amik nem arról szólnak, hogy a tegnap technológiáit hogyan hozzuk be Magyarországra, hanem arról, hogy ahogy pl. Afrika példája mutatta: Afrika sokáig le volt maradva a távközlésben – mert nem volt internet sehol. Afrikában lett legelőször 4G Afrikában lesz legelőször 5G.

Kun Zsuzsanna tehát nagyot kell ugrani.

Czernecki Péter igen

Kun Zsuzsanna Köszönöm szépen Czernecki Péternek

[/av_textblock]

[/av_one_full][av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=” admin_preview_bg=”]

Reklám – informatikai pályázat január 15-ig

Egy kis reklám – és mi kérünk elnézést ezért: még néhány napig (2020 január 15-ig):

-minimum 2,5 millió, maximum 25 millió forint EU-s támogatás

-vállalatirányítási rendszer (szoftver) és hardver beszerzésére, 10% önrésszel

-szükséges: vidéki telephely vagy székhely és minimum 2 fő alkalmazott

https://10xone.hu/palyazzon/

[/av_textblock]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=’av-align-top’ space=” margin=’0px’ margin_sync=’true’ padding=’0px’ padding_sync=’true’ border=” border_color=” radius=’0px’ radius_sync=’true’ background_color=” src=” attachment=” attachment_size=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]

[av_textblock size=” font_color=” color=” custom_class=” admin_preview_bg=”]


Az eredeti Klubrádió interjú

Az interjú eredetiben itt érhető el (youtube) – köszönet az mp3-ba konvertálásért és feltöltésért Kocsis Imrének!

A teljes Klubrádió délelőtti műsor pedig itt, 10:30-tól hallható az interjú:

https://www.klubradio.hu/adasok/vedekezesre-legjobb-eszkoz-a-humor-110527

10.30 Czernecki Péter vezérigazgató korábban éveken át dolgozott pénzügyi befektetőkkel, majd a világ egyik legjobb üzleti iskolájának tartott Chicagói Egyetemről kitűnő diplomával a kezében nem multihoz ment dolgozni 80 milliós éves fizetésért, hanem hazajött, és itthon próbált szerencsét. Újragondolta a cégek informatikáját és létrehozott egy olyan komplex üzleti szoftvert, amely bármilyen probléma megoldására használható.


[/av_textblock]

[/av_one_full]