fbpx
Categories
Uncategorized

Már három időpontban dolgozunk a legaktívabban

Microsoft kielemezte hogyan változott egy átlagos munkanap.

Nem biztos, hogy tetszeni fog az eredmény!

 

Az új “három csúcsú” munkanap egyre inkább elterjed napjainkban. De hatékonyabb-e ez a változata a munkavégzésnek, vagy inkább a kiégést segíti elő?

A munkanap éppen jelentős változásokon megy át. A Microsoft, melynek 18.000 munkavállalója van, 100 országban, megállapította, hogy azoknak az embereknek, akik otthonról dolgoznak, három csúcs periódusuk van napközben, mely nem hasonlít a szokásos 9-től 5-ig munkastílushoz, mely a pandémia előtt volt jellemző volt. 

A Microsoft kielemezte azon dolgozóit, akik otthonról dolgoznak és megnézték, hogy mit tapasztalnak, miben változtatta meg a rugalmasabb munkaidő a munkanapot.  A változást azt is mutatja, hogy mióta a pandémia elkezdődött, a Microsoft Teams meetingek gyakrabban kerültek 5 óra utánra, leggyakrabban délután 6 és 8 óra közé – állítja a Microsoft, a frissen megjelent”Munka Trend Index” tanulmányában.

A vállalati adatok azt sugallják, hogy a 9-5-ig tartó munkanapnak vége és azok a meetingek, melyek ezen a korábbi normán kívül esnek, mára már megszokottnak tekinthetőek, ezzel esténként egy harmadik aktivitási csúcsot képezve néhány embernek. A Microsoft kutatói ezt “három csúcsú munkanapnak” nevezik. 

 

“Hagyományosan, az értelmiségieknek 2 produktivitási csúcsuk volt a munkanap folyamán: ebéd előtt és ebéd után. De amikor a pandémia miatt sokakat otthoni munkavégzésre küldtek, megjelent egy harmadik produktivitási csúcs is, alvás előtt.” – jegyezte meg a Microsoft egy blog posztban. 

Ez a megállapítás nagy valószínűséggel nem lepi meg azokat a szülőket, akik dolgoznak és iskola vagy óvoda után a gyerekekről is gondoskodniuk kell délutánonként.

Az átlagos Teams felhasználó most 42%-kal több chat üzenetet küld munkaidő után, a “Munka Trend Index” megállapításai szerint.

A Microsoft szerint 30%-kal több munkavállalója dolgozott többet este a gépelési statisztikák szerint.

Az a kis emelkedés a gépelési aktivitásban, alacsonyabb volt, mint a hagyományos produktivitási csúcsok délelőtt 10 és délután 3 körül, de este 10 körül ez jelentősnek számít.

A vállalat nem tudja, hogy a fenti munkavállalók miért dolgoznak többet este, de például a gyerekek körüli teendők, vagy különböző időzónákban dolgozó kollégák együttműködése miatt is lehet.

A Microsoft azt tippeli, hogy a hibrid munka lesz a meghatározó az elkövetkezendő években és ezért a szoftver termékeit is ehhez igazítja a Teamst, Office-t és Windows-t illetően.

A Microsoft február 28-án újranyitotta épületeit, de az Apple és Google is visszatér az irodai munkához, miközben lehetővé teszi a munkavállalók számára a home office-t heti 2-3 alkalommal.

A vállalat attól tart, hogy ha a munkavállalók egész nap dolgoznak, hamar kiégnek. “Milyen hatása lehet a jólétre annak, ha tulajdonképpen minden óra munkaóra lesz?” – teszi fel a kérdést a Microsoft.

A harmadik produktivitási csúcs eltér a másik két csúcstól, mivel ez felveti a kérdést, hogy vajon rugalmasságról szól, vagy arról, hogy belemászunk valaki személyes idejébe. -mondja Shamsi Iqbal, a Microsoft Kutatói Intézetének vezető kutatója.

A felhasználók elkerülhetik a nem megszokott időben megrendezendő meetingeket, ha időben nem szinkronizált kommunikációs formákat használnak, például a Teams státusz update felületét egy videokonferencia helyett.

Ezzel egyidőben a Microsoft tervezi a “scheduling -időpont tervezés” opcióját Outlookról Teamsre migrálni, ami lehetővé teszi, hogy a munkaidőn kívül küldött üzenetek csak akkor érkezzenek meg, ha a munkaidő újrakezdődik.

“Az emberek sokszor azért küldenek munkaidőn kívül üzeneteket, mert nem akarják elfelejteni az adott gondolatot, de ennek nem szükségszerűen kell megérkeznie azonnal a fogadónál.”- mondja Iqbal.

“Az adott üzenet késleltetett küldése azt jelentheti, hogy mindkét világból a legjobbat hozzuk ki – megfogni a gondolatot, tehát az nem veszik el, illetve biztosítani, hogy a címzett olyan időben kapja meg,mely számára kényelmes.”

 

Forrás: https://www.zdnet.com/article/microsoft-reveals-how-your-working-day-has-changed-you-might-not-like-it/?fbclid=IwAR3iyofxIN0ddAObv8eruTv-QoCaQ5nabQexEyZMMNuNJHjvLA1vF_FvnsY