GINOP 3.2.2. - 2.GYÁRTÁSI TERÜLET

Ez egy valódi kép a szoftverünkből - egy okos ábra. Nem csak bemutatja a rendszert, hanem a szoftver funkciói, tudása ezen keresztül érhető el.

Ezzel extrém rugalmasságot és átláthatóságot, érthetőséget kapsz.

Görgess lejjebb a részletekért, ahol a pályázat ezen területéről is olvashatsz még!

vissza az összes területhez

Mi a gyártás?

Résztermékekből, elemekből új termék előállítása.

Miért szerepel a GINOP 3.2.2 pályázaton?

A gyártás követése, automatizálása az egyik legkorábbi vállalati informatikai megoldás.

Ma már azt mondhatjuk: az ősidők óta. De legalább az 1970-es évek óta, biztosan.

MRP - Materials Requirements Planning

A cél eredetileg nagyon egyszerű volt:

-kiszámolni, hogy miből mennyit kell készletezni

-miből mennyit kell rendelni

-hogyan minimalizálható a hulladék mennyisége a gyártás során

Ez volt az ún. MRP (Materials Requirements Planning - azaz anyagszükséglet-tervezés). Ehhez kellett egy darabjegyzék (diszkrét gyártásnál) vagy recept (folyamatos gyártásnál), egy valamire való számító / optimalizáló algoritmus (a hulladék-mennyiség minimalizáláshoz) és már meg is volt a megoldás.

Ezek már önmagukban jelentős hatással bírtak a költségekre.

Ez volt az az időszak, amikor a valóban tömegtermelést jelentő termékek gyártása került automatizálásra, szabályozásra.

ERP - Enterprise Resource Planning

 

A következő időszakban - az 1970-es évek végétől - a hangsúly ezen túl már a gyártást megelőző és követő területekre tolódott át: a gyártás már nem önmagában állt, hanem a szervezet többi részével egységesen működött - vagy kellett volna, hogy működjön.

Itt már nem csak a költség-minimalizálás, hanem a bevétel-maximalizálás is fontossá vált. Mindezt úgy, hogy úgy, akkor és olyat termeljen a cég, ami az adott pillanatban valóban - a vevő számára - szükséges.

Olyan színben, felszereltséggel.

Gondoljunk arra, hogy ez volt pl. a DELL Computer felemelkedésének időszaka: ők azzal tudtak nagyok lenni, hogy a konfiguráció előre megrendelhető volt - és mindezt nagyon gyorsan, egy alap-számítógép-modell áráért tudták szállítani.

Ehhez a teljes céget össze kellett kötni, az elejétől a végéig. Már nem volt elég csak a gyártási területre fókuszálni.

Itt a fókusz még mindig az egyes területek összekapcsolásán volt. A vevő itt még csak keveseknek jutott az eszébe - hogy ő is fontos lehet.

6 sigma, Business Process Reengineering, LEAN

A következő nagy előrelépés egyrészt a szolgáltatások irányából érkezett: itt a cél már nem csak az volt, hogy a gyártás megtörténjen, alacsony költségen, vagy hogy a bevételek magasabbak legyenek azzal, hogy pont azt és akkor gyártjuk, amikor / amire a vevőnek szüksége van.

Másrészt pedig a gyártásban - alapvetően a Toyotának köszönhetően - jelentek meg alapvető, szemlélet-beli változások, melyek a minőséget drasztikusan növelték, javították.

A minőség egyben már nem csak a termék minőségét jelentette, hanem a követelményeknek való megfelelést is - mely követelményeket már a vevő határozta meg. Ez a mai napig így van.

A cél itt már:

-6 sigma: a valódi minőség előállítása (pl. 10000 db-ból n db hiba (ez már nem azonos a "selejt" fogalmával vagy kevesebb). Ez alapvetően statiszikai alapokon nyugszik, de itt is nagy jelentőséget kaptak a folyamatok, a DPDCA (már létező folyamatok tökéletesítésére) és a DMAIC (új termékek, szolgáltatások bevezetésére)

-BPR: a folyamatok átvilágítása és alapvető újraszervezése az informatika segítségével úgy, hogy a folyamatban csak azok a lépések maradjanak amelyek valóban szükségesek - ezek a folyamatok már nem csak a gyártási, hanem a szolgáltatási (gyártást megelőző és követő) folyamatokat is jelentették

-LEAN: az alkalmazottak olyan módon való felhatalmazása, hogy ők maguk képesek legyenek a folyamatokba való beavatkozásra és a folyamatok folyamatos tökéletesítésére

Ahogy látható: ezek a módszerek nem ellentétesek egymással, egyszerűen "csak" másra "jók".

Ezek a módszerek bekerültek az "átlag" gyártócégek eszköztárába. A kérdés itt már az, hogy mennyire jól sikerül ezeket a folyamatokat átültetni a gyakorlatba.

Miben jobb a 10xONE a gyártás esetén?

 • A gyártás fejlődésének megfelelően:

  -draszikusan, alapvetően folyamat-szemléletű

  -úgy, hogy közben a standard, szokásos dolgokat megkapod - de egyedi tudsz lenni és változni is tudsz - sokkal rugalmasabban, gyorsabban, mint más eszközökkel, szoftverekkel

  -mindezt vizuálisan

  -a többi területtel együtt-működve a cégedben - azaz a gyártás már nem önmagában "áll" - ezt is folyamat alapon, nem csak a funkcionális "dobozok" adat-szintű összekötésével

  -úgy, hogy közben a folyamataid mérhetőek lesznek - azaz nem csak a termék költségét tudod kiszámolni, hanem azt is látod, hogy hol vannak szűk keresztmetszetek

  Ebben vagyunk mi egyediek.

  Amiben még egyediek vagyunk:

  -nem csak a belső működésedet tudjuk sokkal rugalmasabbá, folyamat-alapúvá és folyamatosan mérhetővé és változtathatóvá tenni, hanem a vevőiddel, szállítóiddal közös dolgaidat, folyamataidat is tudjuk kezelni; azaz mi nem csak belül, hanem kívül is 100%-ig ÉLMÉNY-t tudunk adni.

  Miért? Szoftverünk 100%-ig többcéges - automatikusan kiterjesztheted, használhatod az egyediséged bárki mással együtt. Mintha egy cég lennétek.

  Így lesztek erősek, nagyok - de mégis rugalmasak és olcsók.

  Amiben még egyediek vagyunk:

  -nem csak gyártást hanem minden mást is adunk mellé - szinte mindenünk megvan, ami a gyártáson túl kell.

  Így valóban a teljes céget, sőt annál többet is - le tudod fedni - akár az összes folyamattal.

A 10xONE megfelelése a GINOP 3.2.2-nek

 • 100%

  1. SZÜKSÉGLET SZÁMÍTÁS / BESZERZÉSI ELŐREJELZÉSEK

  Célja a készletérték minimalizálása, valamint a készletforgás felgyorsításának elősegítése.

  A rendszer tegye lehetővé a szükséges készletszintek figyelését a gyártási prognózisok és a félkész termékek alapanyag szükségleteinek figyelembe vételével, valamint legyen lehetőség a készletszintekhez kapcsolódó automatikus figyelmeztetések megadására.

  A 10xONE megfelel: IGEN

  2. GYÁRTÁSI RENDELÉSEK

  Célja a hatékonyság, tervezhetőség növelése, a raktárkészletek csökkentése. A rendszer tegye lehetővé gyártási rendelések előre történő rögzítését.

  A rendszer emellett tegye lehetővé az alábbiakat:

   Gyártásból érkező előrejelzések kezelése (amennyiben a cég rendelkezik gyártási modullal);

   Potenciális értékesítési lehetőségek kezelése és nyomon követése, kereskedelmi feladatok támogatása;

   Ajánlatkészítés támogatása;

   Ajánlati árazás, többszintű kedvezmény rendszer kezelésének biztosítása több szinten

  A 10xONE megfelel: IGEN

  3. GYÁRTÁSÜTEMEZÉS

  A rendszer tegye lehetővé a gyártások ütemezését.

  A rendszer tegyen javaslatot a gyártási folyamatok sorrendiségére, az egymást követő gyártások prioritására, munka és erőforrás szükségletére. Vegye figyelembe a technológiai sorrendi korlátozások kezelését

  A 10xONE megfelel: IGEN

  4. HULLADÉKKEZELÉS

  Célja a gyártási folyamat során keletkezett hulladék megfelelő kezelése a későbbi kimutatásokhoz, a folyamatok optimalizálásához való felhasználhatóság megkönnyítése érdekében. A rendszer tegye lehetővé a hulladék kezelését mind készlet, mind kimutatási szinten

  A 10xONE megfelel: IGEN

  5. MINŐSÉGELLENŐRZÉS TÁMOGATÁSA

  Célja a termék minőségének növelése. A rendszer tegye lehetővé a minőség-ellenőrzési módszertan rögzítését és a mérési eredmények eltárolását.

  A 10xONE megfelel: IGEN

  6. SELEJTKEZELÉS

  Célja a gyártási folyamat során keletkezett selejt mennyiségének optimálása ehhez kapcsolódó kimutatások készítése, a gyártási eljárások fejlesztésének elősegítésére. A rendszer tegye lehetővé a gyártási selejt kezelését mind készlet, mind kimutatási szinten

  A 10xONE megfelel: IGEN

  7. GYÁRTÁSI SZÁM/SARZS SZÁM KEZELÉSE

  Célja a raktári készletek, gyártott termékek nyomon követhetőségének elősegítése, a szavatossággal rendelkező tételek felhasználásának optimalizálása. A rendszer tegye lehetővé sarzs és gyártási számok generálását automatikus és/vagy manuális módon, majd az egyedi azonosító számok nyomon követését. Sarzs, más néven köteg szám – több, egy gyártásból beérkező cikk együttes azonosítását szolgálja Gyártási szám – cikkenként különböző, egyedi azonosítást tesz lehetővé

  A 10xONE megfelel: IGEN

  8. ALAPANYAGOK KEZELÉSE

  Célja a késztermék alapanyag szükségletének rögzítése és kezelése. A rendszer biztosítson lehetőséget az egyes késztermékek előállításához szükséges alapanyagmennyiségek megadására, illetve ezen mennyiségek tetszőleges módosítására.

  A 10xONE megfelel: IGEN

@